افزايش سن جمعيت مهم‌ترين عامل بروز سرطان در كشور/ بيش از ۸۰ درصد مردم ۵ وعده ميوه و سبزيجات به ميزان مطلوب مصرف نمي‌كنند

۳۴ بازديد ۱ نظر

رئيس اداره سرطان وزارت بهداشت گفت: مهمترين علل بروز سرطان افزايش سن جمعيت و نسبت جمعيت سالمند نسبت به جمعيت جوان است كه در كشور ما و ديگر كشورها در حال رخ دادن است.

«علي قنبري مطلق»، رئيس اداره سرطان وزارت بهداشت و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفت‌وگو با خبرنگار ايلنا درباره شايع‌ترين سرطان‌ها در ايران گفت: شايع ترين سرطان در زنان، سرطان پستان و در مردان سرطان پروستات است.

او درارتباط با علل بروز سرطان گفت: مهمترين علل بروز سرطان افزايش سن جمعيت و نسبت جمعيت سالمند نسبت به جمعيت جوان است كه در كشور ما و ديگر كشورها در حال رخ دادن است. ما در كشورمان جمعيت جواني داريم كه در سال‌هاي آينده به سمت پيري خواهند رفت. اين مساله باعث خواهد شد كه در طي دو دهه آينده بر اساس پيش‌بيني‌ها بروز سرطان در ايران بيشتر از متوسط جهاني باشد.

مقالات بيشتر:آلزايمر در سالمند

قنبري مطلق گفت: به غير از افزايش سن مي‌توانيم به تغيير شيوه زندگي و كم تحركي نيز اشاره كنيم. تقريباً ۶۰ درصد جمعيت كشور كم تحرك هستند، همچنين چاقي يكي ديگر از عوامل است كه در آن مورد هم ۶۰ درصد جمعيت دچار اضافه وزن هستند، كمي مصرف ميوه و سبزيجات نيز از ديگر عوامل است و بيش از ۸۰ درصد جمعيت ۵ وعده ميوه و سبزيجات به ميزان مطلوب را مصرف نمي‌كنند و همچنين مي‌توان به مصرف سيگار و الكل به عنوان ديگر علل بروز سرطان‌ها اشاره كرد كه باعث افزايش بروز اين بيماري‌ها مي‌شوند.

او درارتباط با راهكارهاي پيشگيري از سرطان گفت: اصلاح الگوي تغذيه، افزايش فعاليت بدني و مصرف غذاهاي سالم تر از جمله راه هاي پيشگيري از بروز سرطان است. موضوع ديگري كه اهميت دارد تشخيص زودهنگام سرطان است كه به ويژه براي سرطان پستان، دهانه رحم و روده بزرگ بسيار مهم است و مي توان برنامه ريزي كرد و با تشخيص زودهنگام باعث كاهش بروز اين گونه سرطان ها شد.

قنبري مطلق در ادامه گفت: ما در حدود پنج سال پيش بر روي اين سرطان ها در سطح شبكه بهداشت و درمان برنامه ريزي كرديم و اين برنامه‌ها در حال توسعه هستند و نهايتاً سبب خواهد شد كه سرطان هاي ذكر شده كاهش پيدا كنند و اگر سرطان بروز پيدا كرد در مراحل زودتري شناسايي شود كه نهايتا منجر به بهبود وضعيت بقاي بيماران مبتلا به سرطان و بهبود كيفيت زندگي آنها نيز خواهد شد.

او در ارتباط با هزينه اقتصادي سرطان براي بيماران گفت: به طور كلي هرچه ميزان بروز سرطان بالاتر باشد و هرچه ديرتر شناسايي شود، از لحاظ مالي هزينه بيشتري را به بيماران تحميل مي‌كند. اما به طور كلي مي توان گفت بيماري سرطان در صدر بيماري هاي پرهزينه قرار مي گيرد. سرطان دومين دليل مرگ در ايران و جهان است، اما به لحاظ اقتصادي اولين مشكل اقتصادي در نظام سلامت بوده و هزينه هاي زيادي را به نظام سلامت تحميل مي‌كند. مهمترين دليل آن هم اين است كه سرطان دير تشخيص داده مي‌شود. بنابراين اين بيماري هر چه زودتر تشخيص داده شود، ميزان تحميل هزينه‌هاي اقتصادي آن هم كاهش پيدا مي‌كند. راهبردهاي ما نيز بيشتر مبتني بر پيشگيري و تشخيص زودهنگام اين بيماري است.

قنبري مطلق درارتباط با وضعيت شناسايي زودهنگام سرطان در كشور گفت: اكثر سرطان‌ها عمدتاً چهار مرحله دارند. اغلب سرطان‌ها متاسفانه در مرحله ۲ و ۳ شناسايي مي‌شوند كه بايد تلاش كنيم زمان شناسايي آنها بيشتر در مراحل ۲ و ۱ بيماري باشد. در بسياري از كشورها سرطان در مرحله يك و دو شناسايي مي‌شود، بنابراين هزينه‌هاي كمتري دربردارند. البته اين درباره همه سرطان‌ها صادق نيست و راجع به سرطان‌هايي صدق مي‌كند كه روش‌هايي براي تشخيص زودهنگام آنها وجود دارد.

او درارتباط با علل تشخيص داده نشدن زودهنگام سرطان در ايران گفت: به طور كلي عللي كه سرطان هم در ايران و هم در جهان دير تشخيص داده مي شود اول عدم آگاهي مردم راجع به علائم و نشانه‌هاي سرطان و راه‌هاي پيشگيري از آن، دوم عدم آشنايي ارائه دهندگان خدمت در سطوح شبكه بهداشت درباره علائم و نشانه هاي سرطان و سوم عدم وجود يك برنامه نظام‌مند براي تشخيص زودهنگام اين بيماري است. در ايران برروي اين زمينه‌ها كار مي‌شود تا آگاهي مردم راجع به علائم و نشانه هاي سرطان افزايش پيدا كند.

قنبري مطلق افزود: از طرفي با تدوين برنامه و آموزش ارائه دهندگان خدمت در نظام شبكه بهداشتي تلاش كرده ايم با علائم سرطان و راههاي شناسايي زودرس آن آشنا شوند. به علاوه برنامه نظام مندي را براي ارجاع بيماران به سطوح تخصصي تر تنظيم كرده‌ايم كه همگي باعث خواهد شد به تدريج سرطان زودتر شناسايي شود تا ميزان بهبود پذيري آن بيشتر شود و  تاثيرات اقتصادي‌ آن نيز كاهش پيدا كند.

او در پاسخ به اين سوال كه آيا افزايش آلودگي هوا در شهرهاي بزرگ كشور مي‌تواند موجب افزايش بروز سرطان در آينده شود، گفت: آلودگي هوا حدود ۷ سال پيش به صورت رسمي به عنوان عامل بروز سرطان از سوي آژانس بين‌المللي تحقيقات سرطان ذكر شد. در ظاهر به نظر مي‌آيد كه آلودگي هوا با بروز سرطان ارتباط دارد، اما سالها تحليل نياز بود كه اثبات شود اين دو مسئله اصولاً با هم مرتبط هستند. اما اينكه آلودگي هوا تا چه اندازه با بروز سرطان در ارتباط است هنوز مورد بررسي قرار نگرفته است و نتايج آن هنوز منتشر نشده است، بنابراين در ايران هم نمي‌توان گفت كه تا چه اندازه با افزايش بروز سرطان ارتباط دارد اما به طور كلي ارتباط آن اثبات شده است.

رييس اداره سرطان وزارت بهداشت گفت: اما در كل مي توان گفت عوامل محيطي كمتر از عوامل مربوط به شيوه زندگي در ايجاد سرطان به طور عام موثر هستند. دليل آن نيز واضح است، زيرا عوامل مربوط به شيوه زندگي چيزي است كه هميشه با ما همراه هستند و مواجهه ما با شيوه زندگي ناسالم بيشتر از عوامل محيطي است. براي مثال فردي كه دچار اضافه وزن و تغذيه ناسالم است هميشه در مواجهه مستقيم اين عوامل قرار دارد.

او درانتها گفت: از ميان همه عوامل احتمالاً عوامل تغذيه نقش بيشتري در بروز سرطان دارند. براي مثال مصرف غذاي پر كالري، فست فود، روش‌هاي نامناسب پخت غذا مانند غذاهاي كبابي، سرخ شده و سوخته عواملي هستند كه نقش بيشتري در بروز سرطان ايفا مي‌كنند. مهمترين نكته اين است كه ۵۰ درصد سرطان ها قابل پيشگيري هستند و مهمترين عامل مهم كه در پيشگيري از سرطان نقش دارد، اتخاذ شيوه زندگي سالم است كه مي تواند باعث كاهش احتمال بروز سرطان در افراد شود.

مقالات ديگر:بسته پذيرايي مراسم ختم

دستور العمل خانگی شستشوی میوه و سبزیجات (روش خیساندن)

دستور العمل # 1 با جوش شیرین (روش خیساندن) – 2 قاشق چای خوری جوش شیرین را به 4 پیمانه آب اضافه کنید و محصولات را به مدت 2 تا 15 دقیقه درون آن خیس کنید. هرچه سبزیجات و میوه ها بیش تر خیس بخورند، باقی مانده سموم دفع آفات بیش تر از بین می روند. از برس شستشو به عنوان یک وسیله اضافی برای تمیز کردن استفاده کنید و سپس آبکشی کنید.

دستور العمل # 2 با سرکه (روش خیساندن) – در مطالعات انجام شده روی سرکه از نسبت های مختلفی استفاده شده است، معمولا 1:10 (یک قسمت سرکه با 10 قسمت آب) یا 3: 1 (یک قسمت سرکه با سه قسمت آب). میزان استفاده به شما بستگی دارد، اما از آن جا که نشان داده شده است که سرکه خالص برای از بین بردن برخی از سموم آفتکش (و احتمالا سایر مواردی که آزمایش نشده اند) تاثیر دارد، با 3 پیمانه آب و یک پیمانه سرکه ادامه می دهیم. در این مطالعه برای رسیدن به نتیجه با استفاده از سرکه 100 درصد، محصولات فقط 10 دقیقه خیس خوردند، بنابراین برای استفاده از نسبت 3: 1 اجازه می دهم که محصولات به مدت 20 تا 30 دقیقه یا بیش تر خیس بخورند. از برس شستشو به عنوان یک وسیله اضافی برای تمیز کردن استفاده کنید و سپس آبکشی کنید.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.